Tip panduan

Fungsi asas dapur sebenarnya ada 3:

a) Menyediakan makanan
b) Memasak dan menghidang
c) membasuh pakaian.

Jadi dalam merancang untuk kabinet dapur yang ideal, pergerakan dalam melakukan tugas-tugas diatas tidak akan menganggu perjalanan kita dari satu kawasan ke satu kawasan. Sebab itu dalam asas konsep hiasan dalaman "Working triangle" amat penting.



Dalam merancang pembinaan kabinet dapur supaya "working triangle" kita selesa hendaklah kita membuat sedikit perancangan. Cth:

a) Ruang dapur berapa luas, tingkap kat mana, pintu kat mana, paip kat mana.
b) Perkakas - perkakas elektrik, peralatan dapur dan sewaktu denganya dimana hendak diletakan.
c) Lampu atau aksesori lampu dimana hendak diletakan.
d) Menentukan "finishing" iaitu material samada nak pakai laminate, acrylic, solid wook, chipboad dan sebagainya.

Perkara diatas adalah asas permulaan dalam merancang kabinet dapur samada dalam ruang yang sempit atau luas.